Αναρτήθηκε από
ns
την
Η ανθρωπιά ορίζεται ως η ιδιότητα αυτού που είναι καλός άνθρωπος, έχει καλοσύνη, διαπνέεται από συμπόνια, υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του. (Μπαμπινιώτης, 2012) Είμαι από την Κοζάνη, μια μικρή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Αν έκανα την ερώτηση αυτή στους συμπολίτες μου πολλοί θα θεωρούσαν ότι φέρουν την ιδιότητα της ανθρωπιάς, μη εξαιρουμένης της γράφουσας. Με λίγη μεροληψία ίσως, θεωρώ ότι το ίδιο θα απαντούσε το σύνολο των Ελλήνων και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε, μάλλον όλο το ανθρώπινο είδος στα πέρατα αυτού του μικρού πλανήτη. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους συνανθρώπους μου, αλλά εμείς στην Κοζάνη έχουμε μεγαλώσει με μια λαϊκή απλότητα. Η συνταγή είναι εύκολη και συνίσταται στα εξής: ότι δεν φαίνεται κακό δεν είναι, υπάρχει μια δικαιολογία για τα πάντα και ευτυχία είναι μόνο ότι μπορεί να μετρηθεί. Και φυσικά είμαστε καλοί άνθρωποι. Απλά πράγματα, απτά. Έχεις δουλειά, έχεις οικογένεια, έχεις κοινωνική υπόσ...
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Είμαι της γνώμης ότι, αυτό που πιθανόν εννοείς, το "μυστήρια δύναμη" έχει εξηγηθεί από φιλοσοφικής πλευράς, και πρόσφατα (πριν 25 χρόνια περίπου) και από ανθρωπολογικής πλευράς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λίγα λόγια μιας και τα πάντα έχουν ειπωθεί κι είναι και καταγραμμένα, ασχέτως του αν δεν είναι κτήμα γνώσης στον καθένα, τα πάντα της νόησης και των πράξεων των ανθρώπων, είναι υπεκφυγές και αποστροφή από την έννοια και το φόβο του θανάτου.
Μια από της υπεκφυγές είναι κατά τον ποιητή και ....
"Η ομορφιά
Ωραία σαν πέτρινο όνειρο είμαι, θνητοί μου φίλοι!..."
Καλώς ήρθατε στο blog μας! Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με τη φράση "μυστήρια δύναμη...", αποτελεί απόσπασμα από τη διάλεξη του Λόρκα στο Σπίτι των Φοιτητών, στη Μαδρίτη, το 1930. Περισσότερα αποσπάσματα από την ίδια διάλεξη σχετικά με την προσπάθεια ορισμού του duende, μπορείτε να βρείτε στην πρώτη μας ανάρτηση. Έχουν όντως ειπωθεί πολλά και έχουν καταγραφεί άλλα τόσα, μα όχι "τα πάντα". Το duende δεν ορίζεται, το duende συμβαίνει. Είναι μοναδικό στον καθένα μας, δεν θα έπρεπε καν να "τιτλοφορείται" αν δεν ήταν επιτακτική η ανάγκη του κοινού σημείου αναφοράς χάριν επικοινωνίας. Τα "μυστήρια" θα ζουν όσο υπάρχει ο θάνατος και η υπεκφυγή θα αποτελεί πάντοτε την οδό της στρουθοκαμηλου μιας και όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Γιάλομ στο "Όταν έκλαψε ο Νίτσε": Ζήσε όταν ζεις! Ο θάνατος χάνει τη φρίκη του αν κάποιος πεθάνει έχοντας εξαντλήσει τη ζωή του!