Πώς μετράμε την ανθρωπιά;

Η ανθρωπιά ορίζεται ως η ιδιότητα αυτού που είναι καλός άνθρωπος, έχει καλοσύνη, διαπνέεται από συμπόνια, υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του. (Μπαμπινιώτης, 2012) Είμαι από την Κοζάνη, μια μικρή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Αν έκανα την ερώτηση αυτή στους συμπολίτες μου πολλοί θα θεωρούσαν ότι φέρουν την ιδιότητα της ανθρωπιάς, μη εξαιρουμένης της γράφουσας. Με λίγη μεροληψία ίσως, θεωρώ ότι το ίδιο θα απαντούσε το σύνολο των Ελλήνων και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε, μάλλον όλο το ανθρώπινο είδος στα πέρατα αυτού του μικρού πλανήτη. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους συνανθρώπους μου, αλλά εμείς στην Κοζάνη έχουμε μεγαλώσει με μια λαϊκή απλότητα. Η συνταγή είναι εύκολη και   συνίσταται στα εξής:   ότι δεν φαίνεται κακό δεν είναι, υπάρχει μια δικαιολογία για τα πάντα και ευτυχία είναι μόνο ότι μπορεί να μετρηθεί. Και φυσικά είμαστε καλοί άνθρωποι. Απλά πράγματα, απτά. Έχεις δουλειά, έχεις οικογένεια, έχεις κοινωνική υπόσταση, μεγ

Κωνσταντῖνος Τσάτσος - Ἑτοιμασία


Κωνσταντῖνος Τσάτσος

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (Αθήνα, 1 Ιουλίου 1899 - 8 Οκτωβρίου 1987) ήταν νομικός, φιλόσοφος και πολιτικός που διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας (1975 - 1980). Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα εκλεγόμενος τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1961), της οποίας χρημάτισε και πρόεδρος. Ασχολήθηκε με την πολιτική για πρώτη φορά το 1945 αναλαμβάνοντας υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη και από τότε εξελίχθηκε σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με την υποστήριξη του τελευταίου κατάφερε το 1975 να εκλεγεί πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1980 οπότε και παραιτήθηκε.

Το φιλοσοφικό, λογοτεχνικό και νομικό του έργο θεωρείται σημαντικό. Επηρέασε σημαντικά το Σύνταγμα του 1975 όντας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάξεως του συντάγματος ενώ θεωρείται και ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας. Για την σημαντική προσφορά του στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οράματος του απονεμήθηκε το 1980 το μέγα ευρωπαϊκό βραβείο Κουντενχόβε - Καλλέργη. Επίσης ήταν μέλος πολλών ξένων ακαδημιών μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, του Μαρόκου κ.α.

Πηγή: Βικιπαιδεία


Ἑτοιμασία

Δὲ χρειάζονται πολλά.

Ἕνα παράθυρο καὶ λίγος οὐρανὸς

καὶ δυὸ κλωνάρια ἀπὸ ἕνα πεῦκο,

ἀπὸ ἕνα σκῖνο.

Νὰ ξέρεις πὼς θὲ νἄρθει ἡ νύχτα ἤρεμη,

πὼς κάτω ἀπὸ ἕνα φῶς

θἆναι στρωμένο γιὰ τοὺς δύο

ἕνα τραπέζι,

πὼς τὸ ἀνοιχτὸ βιβλίο

θὰ ὑπάρχει πάντα ἐκεῖ νὰ περιμένει.

Νὰ ξέρεις

πὼς μέσα στὴ σιωπὴ τοῦ σύθαμπου

διαλέγεσαι μὲ μιὰ ψυχή·

πὼς δὲν πλανιένται μόνες τους

οἱ σκέψεις σου,

καὶ πὼς παραφυλάει κάπου ἕνα γέλιο,

τὸ γέλιο ποὺ ξεπλένει

ἀπὸ τὴ σκόνη, ἀπὸ τὴ γλίνα

πράγματα καὶ ἀνθρώπους.

Νὰ ξέρεις πὼς σὲ κοιτάει ἡ ἀγάπη

ἀπὸ δυὸ μάτια γνώριμα, στοχαστικά,

καὶ πὼς ἀκόμα κι ἂν νυχτώσει

θὰ μένουν πάντα ἐκεῖ

αὐτὰ τὰ μάτια, ἀνάλλαχτα κι ὀρθάνοιχτα,

νὰ σὲ κοιτάζουν.


Κωνσταντῖνος Τσάτσος - Ἑτοιμασία

Σχόλια