Πώς μετράμε την ανθρωπιά;

Η ανθρωπιά ορίζεται ως η ιδιότητα αυτού που είναι καλός άνθρωπος, έχει καλοσύνη, διαπνέεται από συμπόνια, υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του. (Μπαμπινιώτης, 2012) Είμαι από την Κοζάνη, μια μικρή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Αν έκανα την ερώτηση αυτή στους συμπολίτες μου πολλοί θα θεωρούσαν ότι φέρουν την ιδιότητα της ανθρωπιάς, μη εξαιρουμένης της γράφουσας. Με λίγη μεροληψία ίσως, θεωρώ ότι το ίδιο θα απαντούσε το σύνολο των Ελλήνων και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε, μάλλον όλο το ανθρώπινο είδος στα πέρατα αυτού του μικρού πλανήτη. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους συνανθρώπους μου, αλλά εμείς στην Κοζάνη έχουμε μεγαλώσει με μια λαϊκή απλότητα. Η συνταγή είναι εύκολη και   συνίσταται στα εξής:   ότι δεν φαίνεται κακό δεν είναι, υπάρχει μια δικαιολογία για τα πάντα και ευτυχία είναι μόνο ότι μπορεί να μετρηθεί. Και φυσικά είμαστε καλοί άνθρωποι. Απλά πράγματα, απτά. Έχεις δουλειά, έχεις οικογένεια, έχεις κοινωνική υπόσταση, μεγ

Νίκος Χατζηευαγγέλου - Η φιλοσοφία της ζωής


Το 1928, στα δεκαπέντε του χρόνια, ο Νίκος Χατζηευαγγέλου νοσηλεύτηκε στο σανατόριο "Σωτηρία". Η γνωριμία του εκεί με την Μαρία Πολυδούρη και τους σημαντικούς φίλους της που την επισκέπτονταν-όπως τον Άγγελο Σικελιανό ή τον Κώστα Καρυωτάκη-μαζί με την πρωτόγνωρη και καταλυτική για τον μικρό Νίκο "γνωριμία" με την ιδέα του θανάτου, έγιναν αφορμή να ανάψει μέσα του η σπίθα της αναζήτησης. Αυτό τον οδήγησε να επιδιώξει την επαφή με τον πνευματικό κόσμο της εποχής του για να αντλήσει απαντήσεις στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής. Από τότε ένα βιβλίο έγινε ο σκοπός της ζωής του. Ένα βιβλίο με επτά φιλοσοφικά ερωτήματα που τα απηύθυνε στους επιφανέστερους Έλληνες των Τεχνών και των Γραμμάτων του Μεσοπολέμου, αυτούς που έμελλε να σημαδέψουν πνευματικά τον εικοστό αιώνα. Η συλλογή των απαντήσεων κράτησε πέντε χρόνια (1935-1940) και το αποτέλεσμα αποτελεί κυριολεκτικά έναν οδηγό ζωής!
Τέλλος Άγρας, Αιμίλιος Βεάκης,Ηλίας Βενέζης, Νίκος Καζανζάκης, Γεώργιος Δροσίνης, Λιλίκα Νάκου, Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Ειρήνη Αθηναία, Φώτης Κόντογλου, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Βασίλης Ρώτας, Άγγελος Τανάγρας, Μιλτιάδης Μαλακάσης και 41 ακόμη κορυφαίοι Έλληνες στοχαστές της εποχής, απαντούν στα επτά κρίσιμα ερωτήματα του Χατζηευαγγέλου, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο, προσφέροντας το απόσταγμα της πείρας και της σοφίας τους παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.


Άσωτος, Στοχασμοί μοναξιάς, Δημόκριτος

Ρωτάς με που, γελώντας για της Μοίρας
Τα ενάντια, διαβαίνω τη ζωή
Και της φτωχής ανθρώπινης μας κλήρας
Ο πόνος δε με θλίβει.- "Άκου γιατί:
Το χτες σε πλατύ πέλαγο ξανοίγεται
Μακρυά ΄πο ΄μας. Το σημείο μας πνίγεται
σ΄ένα ποτάμι. Το αύριο κολυμπά
πιο πέρα σε βουρκόνερα θαμπά.
Κι΄όλα εδώ μοιάζουν ήσκιους, που το μάτι
να τους ξεκρίνει ανώφελα αγωνίζεται.
Απ΄ότι δεις θα λείπει πάντα κάτι,
τι σε μυστήριο ή πλάση μας βυθίζεται.
Γι΄αυτό μου λέει ο νους μου: "Καθώς είσαι
καλλιά σου με το γέλιο γλυκοπέρασε.
Όσο μπορείς γαληνεμένα ζήσε
Κι ανάλαφρα απ΄τη γη σαν ίσκιος πέρασε.
Αλλιώς κι όσο να κλαις και να πονείς
Δε θα σε λυπηθεί θεός κανείς.

Ιωάννης Ζερβός.

Νίκος Χατζηευαγγέλου - Η φιλοσοφία της ζωής


Εκδόσεις: Έσοπτρον
 

Σχόλια