Πώς μετράμε την ανθρωπιά;

Η ανθρωπιά ορίζεται ως η ιδιότητα αυτού που είναι καλός άνθρωπος, έχει καλοσύνη, διαπνέεται από συμπόνια, υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του. (Μπαμπινιώτης, 2012) Είμαι από την Κοζάνη, μια μικρή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Αν έκανα την ερώτηση αυτή στους συμπολίτες μου πολλοί θα θεωρούσαν ότι φέρουν την ιδιότητα της ανθρωπιάς, μη εξαιρουμένης της γράφουσας. Με λίγη μεροληψία ίσως, θεωρώ ότι το ίδιο θα απαντούσε το σύνολο των Ελλήνων και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε, μάλλον όλο το ανθρώπινο είδος στα πέρατα αυτού του μικρού πλανήτη. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους συνανθρώπους μου, αλλά εμείς στην Κοζάνη έχουμε μεγαλώσει με μια λαϊκή απλότητα. Η συνταγή είναι εύκολη και   συνίσταται στα εξής:   ότι δεν φαίνεται κακό δεν είναι, υπάρχει μια δικαιολογία για τα πάντα και ευτυχία είναι μόνο ότι μπορεί να μετρηθεί. Και φυσικά είμαστε καλοί άνθρωποι. Απλά πράγματα, απτά. Έχεις δουλειά, έχεις οικογένεια, έχεις κοινωνική υπόσταση, μεγ

Αριστοτέλης - Περί Ψυχής (Απόσπασμα)


"Για τον εαυτό μας και μόνο σε στιγμές δεινής αυτογνωσίας, είμαστε όντα που γνωρίζουμε, που αισθανόμαστε, και, μαζί σκεπτόμαστε. Το απρόσιτο είναι μας αναγκαστικά μας ανήκει. Ανησυχούμε για τη μυστική πηγή του άγνωστου εαυτού μας. Στεκόμαστε μετέωροι μπροστά στα όνειρα, τη φαντασία, το λόγο, τη σκέψη που νιώθουμε να καταλαμβάνουν χώρο μέσα μας.


Η ψυχή γίνεται αδιάγνωστος πυρήνας, μοναδικός, προσωπικός, που επιβάλλει το αδιάφανο της παρουσίας του. Η ψυχή αναλαμβάνει να κερδίσει το παιχνίδι που έχουμε χάσει με την γέννησή μας, το παιχνίδι της ζωής ... "


Αριστοτέλης -  Περί Ψυχής (Απόσπασμα)

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου